De gerechtsdeurwaarder heeft aan u bekend gemaakt dat er beslag op uw loon, uitkering, inboedel, motorvoertuig of bankrekening is gelegd. Formeel gezegd heeft hij een exploot van executoriaal derdenbeslag overbetekend. U leest hier wat dit betekent en wat de vervolgstappen zijn.

Beslagvrije voet

Hoe hoog het bedrag is dat u zelf blijft ontvangen, vindt u op de pagina met de uitleg of berekening beslagvrije voet. Als u volledig inzicht geeft in uw leefsituatie en bronnen van inkomsten, kan dat tot een verhoging van de beslagvrije voet leiden. Indien u geen woonadres in Nederland heeft of wanneer u alleen een briefadres in Nederland heeft, dan geldt een andere berekening van de beslagvrije voet. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van uw beslagvrije voet.

Beslag op andere inkomsten

Als er al beslag is gelegd op andere inkomsten van u of van uw eventuele partner, dan dient u dit door te geven aan de gerechtsdeurwaarder. Daarbij moet u aangeven door wie er beslag is gelegd en op welke inkomsten.

U kunt een betalingsregeling bij ons aanvragen.

 

U kunt ook contact met ons opnemen voor uitleg te vragen over uw rechten en verplichtingen.

Wanneer u financiële problemen heeft waar u zelf niet meer uit kunt komen is het verstandig om hulp te zoeken.

Beslag op uw inkomen

De deurwaarder heeft beslag gelegd op uw inkomen. Uw werkgever of uitkerende instantie is verplicht op grond hiervan een deel van uw inkomen in te houden. Zij mogen niet langer aan u uitbetalen, maar aan de gerechtsdeurwaarder ter aflossing van uw schuld.

Beslag op uw auto of ander motorvoertuig

Per 1 april 2021 kan de deurwaarder van achter zijn bureau via het kentekenregister administratief beslag leggen op de auto of ander motorvoertuig. De deurwaarder hoeft niet meer op zoek naar het voertuig. U kunt en mag het voertuig dan zelf niet meer verkopen. Het RDW legt een zogeheten blokkade op uw voertuig en een potentiële koper kan in het kentekenregister zien dat er beslag op is gelegd. Er geldt géén beslagverbod voor een auto die u nodig heeft voor uw werk.

 

In het proces-verbaal dat de gerechtsdeurwaarder aan u heeft overhandigd staat omschreven welk voertuig in beslag is genomen en op welke datum deze in het openbaar zal worden verkocht. U dient er rekening mee te houden dat de verkoop zal worden aangekondigd via een website. De gerechtsdeurwaarder laat u weten via welke website en gedurende welke periode er kan worden geboden op uw voertuig. U dient daarvan de kosten te betalen.

 
U kunt een betalingsregeling bij ons aanvragen.

 

Beslag op uw bankrekening

Als er beslag is gelegd op een rekening van een bedrijf (een rechtspersoon) is alles dat op de rekening staat officieel in beslag genomen. Als er op een privé-rekening beslag is gelegd (een rekening van een natuurlijk persoon), dan valt ook alles onder het beslag met uitzondering van het beslagvrije bedrag dat op het exploot is vermeld. Hier vallen ook uitkeringen onder die niet beslagbaar zijn, zoals kinderbijslag. Betalingen die na het beslag op uw rekening binnenkomen vallen niet onder het beslag.

 

Een bank zal door de beslaglegging de rekening in het algemeen blokkeren. Om die reden moet u contact met uw bank opnemen om zo snel mogelijk weer over de rekening te kunnen beschikken.

Beslag op uw inboedel

In het proces-verbaal dat de gerechtsdeurwaarder aan u heeft overhandigd staat omschreven welke spullen in beslag zijn genomen en op welke datum deze in het openbaar zullen worden verkocht.

 

U moet er rekening mee houden dat voor de verkoop er aankondigingsbiljetten aan uw woning en bij uw gemeente worden opgehangen. Daarnaast wordt er een advertentie in een dagblad geplaatst. U moet deze kosten te betalen.

 
U kunt een betalingsregeling bij ons aanvragen.